Famílies Nombroses, satisfetes per la creació d’una prestació universal per fill/a, que demanem des de fa anys

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya i La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) ha rebut amb satisfacció l’anunci que ha fet avui la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, de crear una prestació universal per fill, una mesura que vénen demandant les dues entitats des de fa anys per garantir la criança digne i en igualtat d’oportunitats de tots els nens, tal com ja existeix a la majoria de països europeus.

La ministra ha anunciat aquesta mesura durant la presentació de la Llei de Diversitat Familiar, en un acte en què ha presentat el seu pla d’acció per lluitar contra la pobresa infantil i millorar el suport a les famílies. Entre totes les iniciatives anunciades per la ministra, hi ha algunes específiques de família nombrosa que havia plantejat la FEFN, com el manteniment de l’títol de família nombrosa als dos progenitors en cas de separació o divorci i el reconeixement de les parelles de fet amb 3 o més fills, que actualment només són considerades família nombrosa en algunes comunitats autònomes. La FEFN va demanar a Govern que es unifiqués el criteri per evitar greuges comparatius sobre una qüestió que obliga moltes famílies a recórrer als tribunals per mantenir els seus drets.

Poca inversió en família

Durant la seva intervenció, la ministra ha reconegut que “Espanya inverteix en infància i família menys que la mitjana europea, en concret, 1 punt menys de el PIB”, i que el Govern ha de canviar aquesta realitat, creant l’entorn adequat perquè es pugui desenvolupar en llibertat el projecte de vida que es vulgui, perquè, segons ha dit, “a Espanya les famílies, les dones, no tenen més fills no perquè no vulguin, sinó perquè no poden”. Per això, el Govern crearà una prestació de criança, universal, és a dir, per a totes les famílies, perquè els nens, el seu desenvolupament i criança, “no pot dependre del compte corrent dels seus pares” i aquesta és la forma de garantir els drets dels infants.

FANOC i la FEFN esperen que el Govern detalli la quantia i període de percepció d’aquesta prestació, “una mesura molt positiva” per a la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, que també ha rebut amb alegria l’ampliació de l’permís de maternitat i paternitat a 6 mesos , que és el temps mínim que recomana l’OMS per a la lactància materna.

En desacord

No totes les mesures anunciades per la ministra han estat ben rebudes per la FEFN, que està en desacord, com ja ha manifestat en diverses ocasions, amb el reconeixement de família nombrosa a les monomarentals amb 2 fills, que tenen una situació i unes necessitats molt diferents a les d’una família nombrosa. L’entitat porta temps demanant que es doni suport a aquestes famílies però que es faci a través d’una regulació específica, que doni resposta a les necessitats que tenen aquestes llars de 3 membres i que poc tenen a veure amb les d’una llar en què viu un mínim de 5 persones.

2 comentaris a “Famílies Nombroses, satisfetes per la creació d’una prestació universal per fill/a, que demanem des de fa anys”

  1. Així també s’aprova el msnteniment del títol pels dos progenitors en cas de pares separats/divorciats amb custòdia compartida?
    Quan entrarà en vigor?

    Respon

Feu un comentari