Dia Mundial de la Infància: Famílies Nombroses reclama una prestació universal per fill per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els nens

Fa anys que demanem aquesta aportació mensual de l’Estat als fills, que tenen la majoria de països a Europa fins als 18 anys per contribuir a la seva criança i formació

Aquesta prestació ajudaria a eradicar la pobresa infantil i afavoriria un increment de la natalitat a Espanya, que sigueix en caiguda i registra ja la pitjor dada de la història

FANOC s’uneix a la FEFN per aprofitar el Dia Universal de la Infància, que se celebra el proper diumenge 20 de novembre, per demanar al Govern la creació d’una prestació universal per fill a càrrec que garanteixi la igualtat d’oportunitats de tots els infants.

La FEFN considera que aquesta mesura, que tenen la majoria dels països d’Europa, seria fonamental per lluitar contra la pobresa infantil que a Espanya afecta més del 28% dels nens, segons Save The Children, i també podria afavorir l’increment de la natalitat que acumula anys de caiguda i que, segons les últimes dades de l’INE del 2021, acaba d’aconseguir la pitjor dada de la història, des que hi ha registres i situa l’índex de fertilitat en només 1,19 fills per dona.

El president de la FEFN, José Manuel Trigo, considera que “la situació de la natalitat és un tema seriós, que s’ha d’aturar com més aviat millor. Fa anys que els experts en demografia adverteixen de l’efecte que aquesta crisi tindrà, i cal fer alguna cosa. La prestació universal per fill és una mesura que té un cost important, però s’ha de veure com una inversió, com una mesura necessària perquè afecta totes les famílies i, encara més, tota la infància, els nens i joves que s’estan criant i formant per construir la societat dels propers anys”.

La FEFN recorda que aquest és el plantejament que hi ha a la majoria dels països d’Europa, on l’Estat contribueix a la criança i l’educació de tots els nens, aportant una quantitat mensual (uns 100 euros de mitjana) per garantir uns mínims iguals per tots, és a dir, “per garantir la igualtat d’oportunitats, independentment de la situació econòmica de la família en què neixi un nen. És una prestació per fill, que s’entén que és per al nen, al marge que hi hagi altres ajudes socials, assistencials, per a famílies amb pocs recursos”, explica el president de la Federació de Famílies Nombroses.

La FEFN vol aprofitar el Dia Universal de la Infància per recordar el valor de la infància i la necessitat de dedicar a aquest capítol recursos suficients amb el plantejament que “la despesa en infància i família és necessària, ja que és una inversió a futur” .

Tots els fills compten

A més, en relació amb les famílies nombroses, la FEFN demana que s’acabi amb la discriminació que pateixen en moltes prestacions socials, en què no es reconeix tots els fills. És el cas de la prestació per desocupació o l’ingrés mínim vital, que només tenen en compte fins al segon o tercer fill, respectivament, a l’hora de fixar la quantitat que es percep.

Aquesta realitat deixa moltes famílies nombroses en una situació difícil a l’hora de poder atendre adequadament tots els fills. Per exemple, en la prestació per desocupació, el màxim que pot percebre un treballador (uns 1.500€ bruts) contempla, a més del salari, tenir dos fills a càrrec, però no es varia a l’alça si es tenen més fills, cosa que significa que , si se’n tenen 3, 4 o 7 fills no es percep una quantitat major. I el mateix a l’IMV, la quantia del qual és superior en el cas de llars amb fills però fins a un màxim de 3 fills.

“Aquest plantejament és totalment injust perquè aquestes famílies amb més fills tenen necessitats més grans, tots els fills han de menjar, anar a escola, alimentar-se i vestir-se, i no pot ser que es pensi a cobrir només les necessitats de dos fills, tots els fills compten i cal atendre tothom en igualtat de condicions”, destaca el president de la FEFN.

Feu un comentari