Famílies nombroses de tot Espanya es reuneixen a Santiago per posar en valor la seva aportació a la societat

Famílies nombroses de tot Espanya es van reunir dissabte passat, 15 d’octubre, a Santiago de Compostel·la, en el marc del XIII Congrés Nacional de Famílies Nombroses, organitzat per la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) en col·laboració amb l’Associació Galega de Famílies Nombroses (Agafan), per donar a conèixer la realitat i necessitats de les famílies amb 3 o més fills.

La trobada va ser inaugurada a les 11:00 pel vicepresident de la Xunta de Galícia, Francisco Conde; l’alcalde de Santiago, Xosé Sánchez Bugallo, i la directora general de Diversitat Familiar del Ministeri de Drets Socials, Patricia Bezunartea, amb el president de la FEFN, José Manuel Trigo, i el president d’Agafan, Luis Sánchez. També va assistir al Congrés el líder de la posició, el president del Partit Popular i expresident de Galícia, Alberto Nuñez Feijoó. Vegeu una selecció d’imatges de la jornada aquí.

Sota el lema «Famílies nombroses, present i futur», al Congrés la FEFN va voler posar de manifest l’aportació social que fan aquestes famílies a la societat en forma de capital humà, a través dels seus fills, un element fonamental per al desenvolupament econòmic i social, que beneficia tota la societat.

Les famílies nombroses, que tenen una mitjana de 3 fills, davant de l’1,2 del conjunt de les famílies, representen la solució a l’hivern demogràfic, un fenomen que amenaça el sosteniment de l’estat del benestar de les properes generacions, i que, gràcies a aquestes famílies es poden revertir, ja que aporten un bon nombre de futurs cotitzants, i són també un element dinamitzador de l’economia per l’alt nivell de consum que tenen en béns de primera necessitat.

Tots els fills compten

Al Congrés es va incidir en l’aportació solidària que fan al conjunt de la societat, per la qual demanen reconeixement i una protecció econòmica i social adequada, amb polítiques de família que tinguin en compte les seves necessitats especials i no deixin fora cap dels fills . En aquest sentit, la FEFN demana que es posi fi a la discriminació que pateixen en ajudes i prestacions públiques, que no tenen realment en compte la composició familiar. Per exemple, en la prestació per desocupació, on es reconeixen els fills, però només fins al segon; i també als ERTES, en què la prestació no s’incrementa més enllà del segon fill. La FEFN destaca que tots els fills compten perquè tothom té necessitats d’alimentació, vestit, educació, etc., i que cal que les prestacions reconeguin aquest fet.

La FEFN va aprofitar la presència de les autoritats per reclamar també la reforma de la Llei de Famílies Nombroses, que s’ha d’adaptar a les necessitats de la societat actual i donar cobertura a situacions familiars, com la dels pares i mares amb custòdia compartida en cas de divorci, perquè tots dos puguin mantenir el títol de família nombrosa i els seus beneficis. Actualment, la llei només permet que el conservi un dels dos.

També va reclamar el restabliment d’un dret recentment suprimit i que afecta el dia a dia de moltes famílies nombroses a l’hora de conciliar, la bonificació a les quotes a la Seguretat Social en contractar personal de suport a la llar, una necessitat per a 1 de cada 3 famílies nombroses, segons l’estudi sobre les famílies nombroses a Espanya realitzat el 2020.

Feu un comentari