El Govern amplia el descompte del bo social al 60% fins al 31 de març per pal·liar la pujada de la llum

El Govern ha aprovat al Consell de Ministres una aportació addicional de 100 milions d’euros per ajudar els 1,2 milions de llars que són consumidors vulnerables, mitjançant una sèrie de mesures extraordinàries perquè aquestes llars puguin fer front a la despesa energètica. Aquestes mesures estan recollides al Reial decret llei 23/2021, de 26 d’octubre, de mesures urgents en matèria d’energia per a la protecció dels consumidors i la introducció de transparència als mercats majorista i minorista d’electricitat i gas natural, publicat avui 27 d’octubre al Butlletí Oficial de l’Estat.

Les mesures extraordinàries es mantindran fins al 31 de març del 2022, i entre elles, s’inclou l’increment de la bonificació del Bo Social per a llars vulnerables, que passa del 25% actual al 60% i en el cas de les llars vulnerables severes, del 40% actual al 70%. A més, s’amplia fins a aquesta mateixa data la prohibició de talls de subministraments per a consumidors vulnerables. Aquesta ampliació del descompte es realitzarà de forma automàtica les mateixes comercialitzadores.

Els beneficiaris del bo social s’han vist afectats per la pujada de la llum, ja que aquest bo està lligat a la pujada dels preus al mercat majorista a què està indexat la tarifa PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor), tarifa a la que estan acollits tots els consumidors que compten amb el Bo Social.

També de manera extraordinària aquestes famílies tindran un bo tèrmic de 90 euros per família per cobrir les necessitats de calefacció. Des del Ministeri es té previst que pugui estar disponible al desembre i es transferiran els fons a les comunitats autònomes, que seran les encarregades de fer els pagaments. Més informació a la web del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic aquí.

Canvis a les franges horàries més barates del dia

Amb els canvis a les mesures que s’han fet des del 15 de setembre la bretxa entre hores cares i barates es redueix un 19%, fins als 10 cèntims de mitjana, i gairebé la meitat dels moments amb la llum més barata de la jornada ja se situen fora d’aquest tram barat que va des de la mitjanit fins a les 08.00 hores. De fet, les hores ‘barates’ més repetides en els últims 40 dies han estat les 16.00 i les 15.00 hores, segons les dades publicades per Red Eléctrica.

Aquesta situació fa impossible a qualsevol família establir un patró en el consum per intentar abaratir una factura que bat rècords mes rere mes. Ja no només n’hi ha prou amb programar de forma automàtica el consum energètic durant les hores nocturnes, ja que cada dia és un món i les oscil·lacions depenen de factors molt més inestables com la meteorologia mateixa. L’única fórmula per conèixer el preu elèctric és consultar-lo la nit anterior a la pàgina web de Red Eléctrica o a les diferents aplicacions que repliquen els preus.

 

Feu un comentari