Defensem l’accés de les famílies nombroses al bo social de la llum per compensar la penalització que pateixen aquestes llars en el consum

La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) ha demanat una reunió urgent a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per mostrar-li la seva preocupació en relació amb el Bo social de l’electricitat i la possibilitat que es modifiqui l’accés de les famílies nombroses a aquesta tarifa social, tal com ella va plantar indirectament el dimarts, durant una compareixença al Congrés.

Ribera ha explicat que el Govern revisarà els criteris d’accés a el bo per veure si realment tots els que hi accedeixen realment ho necessiten perquè, segons ha dit, pot haver-hi casos d’usuaris que s’estan beneficiant d’aquesta tarifa social sense tenir necessitats econòmiques. Tot i que no va citar directament a les famílies nombroses, s’intueix que és el col·lectiu que es pot veure perjudicat, ja que actualment accedeixen al bo social sense tenir en compte la seva renda, la qual cosa no vol dir que sigui un accés universal ni que s’estiguin beneficiant d’ell famílies de rendes altes i grans mansions. De fet, l’accés al bo està limitat per potència, que ha de ser inferior a 10kw, i només es bonifica fins a un màxim de 4.140kwh / any, de manera que les famílies amb consums propis de cases grans, amb jardins, piscines, etc. ., no estan dins dels beneficiaris del bo social, encara que tinguin el títol de família nombrosa, ni veuen bonificat aquest consum extraordinari.

La FEFN recorda a la ministra que el bo social és una mesura de protecció econòmica per a les famílies nombroses, a les quals es va considerar un col·lectiu vulnerable pel seu alt nivell de consum, que els arriba fins i tot a penalitzar, i pel seu perfil socioeconòmic, que mostra que una gran majoria de famílies viuen al dia, moltes amb dificultats per arribar a final de mes. Segons l’Estudi sobre les Famílies Nombroses a Espanya, realitzat per la FEFN, el 39% d’aquestes famílies té dificultats per arribar a final de mes i un 36% afirma que “els seus ingressos no arriben a cobrir les necessitats familiars”.

Curiosament, i partint d’aquesta situació econòmica ajustada, les famílies nombroses pateixen una penalització en l’electricitat -igual que en altres subministraments- a l’haver de pagar-més cara només pel fet de ser més. I és que aquestes llars, per les majors necessitats d’electricitat que tenen, es veuen obligats a contractar una potència alta, el que suposa pagar més car el kilowatt. Les famílies nombroses tenen necessitats energètiques majors per una qüestió evident de número, ja que, al ser més, consumeixen més: més rentadores, més dutxes, més rentavaixelles, calefacció … i el fet d’haver de posar diversos electrodomèstics alhora els obliga a contractar més quilowatts. “És totalment injust que paguem més car el preu del kWh, quan segurament el nostre consum per càpita és menor”, explica el president de la FEFN, José Manuel Trigo, que destaca que “aquestes llars tenen un consum elevat, però molt més eficient i responsable que altres més petits, on costa omplir una rentadora per poder posar-la », destaca.

1 de cada 3, consumidor vulnerable sever

Actualment, al bo social accedeixen menys de la meitat de les famílies nombroses, en concret, dels 1,3 milions de consumidors que tenen aquesta tarifa social, 323.553 són famílies nombroses (segons dades de juliol de 2020 de la CNMC), la qual cosa representa gairebé el 44% del col·lectiu (a Espanya hi ha 735.583 famílies nombroses amb títol en vigor, segons dades del Ministeri de Sanitat de 2019). D’aquestes 323.000 famílies, prop de 90.000 famílies, és a dir, 1 de cada 3, és consumidor vulnerable sever, ja que disposa d’una renda inferior a 15.817 €; és a dir, inferior a dues vegades l’IPREM, mentre que la resta són famílies de classe mitjana amb ingressos ajustats.

La FEFN insisteix en la necessitat de donar suport i compensar les famílies nombroses i recorda que “cal que en la regulació de les taxes de subministraments bàsics es respecti el principi d’igualtat, evitant que davant d’un mateix consum per càpita, paguin més o pateixin un pitjor tracte les famílies nombroses que les persones que viuen soles “. La pròpia Constitució, en el seu article 9.2, recull aquest principi d’igualtat i la necessitat d’introduir mesures correctores per garantir que ningú quedi en desavantatge.

En aquest sentit, l’accés a l’abonament social seria la mesura correctora de la situació de penalització per consum, i també de suport i compensació a un col·lectiu que suporta una elevada despesa i que beneficia tota la societat a l’aportar capital humà i ser un motor econòmic i social fonamental per al país, “i més amb el greu problema demogràfic en el qual es troba Espanya”, assenyala el president, que destaca que precisament Teresa Ribera, com a ministra de Repte demogràfic, no pot donar l’esquena a les famílies nombroses , un col·lectiu que pot fer molt per aquest assumpte, ja que gràcies a elles, que tenen una mitjana de 3,5 fills, es pot frenar l’envelliment de la població. L’organització familiar espera que la ministra els rebi el més aviat possible per poder explicar-li de primera mà tot el que aquestes famílies aporten a la societat i les raons per les que s’ha de mantenir el seu accés a l’abonament social, com a mesura de suport i compensació.

2 comentaris a “Defensem l’accés de les famílies nombroses al bo social de la llum per compensar la penalització que pateixen aquestes llars en el consum”

  1. Una pregunta, tinc el Bo social de l’Electricitat i l’any 2019 em van abonar el Bo social Tèrmic, però no l’any 2020.
    És correcte això? S’ha de reclamar d’alguna manera?
    Gràcies.

    Respon

Feu un comentari