Critiquem que el nou complement per maternitat en la pensió reconegui només fins al quart fill

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) i la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) han lamentat que el nou complement per fills a la pensió, aprovat avui en Consell de Ministres, reconegui només fins al quart fill, fet que suposa no compensar en la seva justa mesura a les famílies amb 5 o més fills.

Segons s’ha conegut fins ara, pendent de confirmació, el nou complement per maternitat en les pensions passarà de ser un percentatge de la pensió, com fins ara, a una quantitat fixa d’uns 400 euros a l’any per cada fill, amb un màxim de 1.600 euros anuals, el que suposa que, a efectes de percebre aquest plus, només es computaran 4 fills.

FANOC considera positiu que el complement no es limiti a les dones, sinó que també puguin rebre’l els homes, ja que també aporten a través dels seus fills. També veu positiu que es percebi a partir del primer fill, perquè és ja una aportació en forma de capital humà i fins ara no es tenia en compte, ja que només es reconeixia aquest plus en la pensió a les dones amb 2 o més fills.

No obstant això, l’organització familiar critica que s’hagi establert un límit i lamenta que el Govern no hagi aprofitat per “fer una mesura realment justa, que compensi sense limitacions a les famílies amb fills, computant tots i cada un d’ells”. Segons la FEFN, “el Govern s’ha limitat a complir la sentència de Tribunal Europeu, amb una norma que respecta la directiva europea d’Igualtat, al donar la possibilitat que el puguin percebre homes o dones, però que no fa justícia amb les famílies que més aporten a la societat “, destaca el president de la FEFN, José Manuel Trigo.

Famílies discriminades

Més de 21.000 famílies es sentiran “discriminades” amb aquest complement, ja que el rebran, però només pels seus quatre primers fills, mentre que la resta dels fills no es comptarà a afectes d’incrementar la pensió. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, a Espanya hi ha 21.149 famílies amb més de 4 fills: 15.500 amb 5 fills; 3.700 amb 6 i 1.100 amb 7. Hi ha gairebé 500 famílies amb 8 fills i 350 amb 9 o més fills.

La limitació a 4 fills suposa repetir l’esquema del que ja passa en les prestacions per desocupació o en els ERTO, en què tampoc es computen tots els fills, de manera que, per exemple, en el cas de l’atur, el cobrament de la prestació màxima és igual per a un aturat amb 2 fills que per un amb 4 fills, sent “totalment injust no tenir en compte tots els fills, perquè tots mengen i tenen necessitats de roba, calçat, medicines, educació, etc.”, destaca la FEFN.

Feu un comentari