Complement per fills en la pensió: noves sentències se sumen al criteri del Suprem reconeixent la reatroactividad

Dues sentències recents, una del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria (TSJC) i una altra del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV), han adoptat el criteri del Tribunal Suprem a l’hora de reconèixer el complement per maternitat als homes amb efectes retroactius des de la data en la qual van començar a cobrar la pensió de jubilació.

Aquest plantejament, que ja va recollir la sentència del Tribunal Suprem el mes de febrer passat, suposa que els pares que s’hagin jubilat entre gener de 2016 i gener de 2021, poden reclamar que se’ls apliqui aquest complement en la seva pensió pels mesos que els corresponguin des de la data de la seva jubilació i mantindrien ja el complement per al futur. En el cas d’haver-se jubilat a partir de febrer de 2021, ja no podrien reclamar aquest complement, ja que en aquesta data el Govern el va modificar establint un nou complement més igualitari, per a homes i dones, per mandat de la Unió Europea.

La novetat d’aquestes dues sentències és que, igual que el Suprem, reconeixen la retroactivitat total, des del moment en què es comenci a cobrar la pensió. Altres sentències reconeixien la possibilitat de reclamar les quantitats del plus per fills, però sense retroactivitat o amb retroactivitat parcial, per exemple, amb un abast de només tres mesos des de la data de la reclamació. Així se’l va reconèixer a un pensionista amb tres fills el Jutjat social núm. 2 de Santander, encara que el Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria va revocar parcialment aquesta sentència i li va reconèixer el dret al complement al pare des de la data en la qual va començar a cobrar la seva pensió de jubilació.

Ajuda per a reclamar

La Federació Espanyola de Famílies Nombroses anima als pares amb dos o més fills que s’hagin jubilat entre gener de 2016 i gener de 2021 a reclamar el complement. Per a fer-lo, les famílies associades a FANOC compten amb preus especials en diversos despatxos professionals, que poden trobar aquí.

Feu un comentari