Com estalviar a la cistella de la compra d’una família nombrosa

És un fet: els preus dels aliments estan disparats, i cada cop ens costa més omplir el carro. La compra representa una de les despeses més grans de qualsevol família. En el cas de famílies nombroses aquesta despesa es multiplica, atès que cal comprar en més quantitat.

Tot i això, és possible estalviar en la compra amb una bona estratègia d’organització setmanal, inversió en els productes adequats, amb una mica d’imaginació i, sobretot, aprofitant les promocions disponibles.

Els millors consells per estalviar en la compra del supermercat

A continuació, us oferim els millors consells que podeu aprofitar per aconseguir estalviar en la compra del supermercat setmanalment, encara que segur que podeu afegir més idees en funció de les pròpies necessitats de la vostra família.

✔ Planifica el menú setmanal

La millor manera destalviar en la compra setmanal és planificant el menú de cada dia. Al principi pot semblar força extens, però a poc a poc implantaràs més o menys una “rutina gastronòmica” més fàcil d’organitzar i amb les setmanes podràs tenir un menú base que només requerirà algunes variacions en funció de la setmana. És veritat que programar un menú setmanal requerirà temps i esforç, però a canvi estalviaràs diners i el pressupost familiar ho agrairà.

En realitzar aquesta planificació, podràs garantir també una dieta variada i saludable per a tota la família, a més de plantejar menjars una mica més elaborats, però també més econòmics. Una bona programació de menú setmanal també farà que evitis les compres impulsives i de menjar preparat, amb les que en realitat et gastes molt més.

A l’hora de planificar el teu menú setmanal, intenta substituir peces nobles de carn, com ara entrecot o filets per peces de carn per guisar, i preparar-les en estofats. Aposta per guisats on l’ingredient principal siguin verdures, llegums, arròs o patates, amb carns com un ingredient més, no pas la base del plat, això segur que economitzarà la compra setmanal.

Si compres el pollastre i el peix sencer, i demanes que t’ho preparin a peces al supermercat, et sortirà molt més barat i ho podràs aprofitar tot. Recorda que triar fruites, verdures i peix de temporada serà més sa i econòmic. D’altra banda, tingues en compte que, encara que han pujat de preu, els ous segueixen sent una proteïna barata i molt completa des del punt de vista nutricional, així que compta amb ells quan planifiquis la teva compra.

Una bona opció logística és preparar una llista segons la teva planificació i quan la tinguis llista, torna a repassar-la i pensa si hi ha productes frescos que no podràs consumir abans que es facin malbé. Elimina els que són superflus i els més cars i no tan necessaris com pensaves en un primer moment.

✔ Revisa el rebost i el frigorífic abans d’acudir al supermercat

No vagis a la compra sense haver revisat tot el que hi ha a casa. Revisant el rebost i el frigorífic segur que trobes diversos productes que creies que no tenies i que et serveixen per a dinars, sopars i berenars.

En identificar el menjar que tens disponible, és més fàcil pensar en propostes gastronòmiques aprofitant els aliments que ja hi ha a casa, sense haver de comprar altres coses. A més, és recomanable que anotis a la teva llista aquells que falten o els que estan a punt d’acabar-se per reposar-los.

Tingues en compte que si sols comprar productes estalvi, en els que venen més unitats a menor preu proporcional, és probable que al rebost i el frigorífic comptis amb alguns d’ells i no ho tinguis present, així que és convenient revisar-ho abans de fer la compra i així alleugerir una mica el cost de la compra setmanal.

Quan parlem de “frigorífic”, incloem també el congelador. Si aprofites promocions en què hi ha molta quantitat de menjar, congela-la per conservar-la durant més temps i aprofitar-la en el futur sense haver de gastar-te més.

✔ Compara el preu amb les marques blanques

Les marques blanques d’un supermercat us oferiran un producte equivalent a menor preu que marques externes. Això no vol dir que sempre hagis d’optar-hi, però sí que val la pena comparar preus i valorar cada producte.

Alguns productes de marca blanca tenen més quantitat i amb uns nutrients molt òptims, que els fan una compra ideal. Són més econòmics, tenen un sabor bo i aporten al nostre organisme allò que necessita.

No obstant això, altres productes de marques blanques es diferenciaran per oferir més quantitat a menys cost, però amb una composició nutricional menys recomanable. És important també consultar què t’aporta cada producte, per valorar si la compra val la pena.

Quan trobis un producte de marca blanca que compleix tots els teus objectius, afegeix-lo a la teva llista de la compra i compta amb ell les setmanes en què busques un estalvi més gran.

✔ Revisa les promocions actuals de cada supermercat

Vas a un únic supermercat a comprar tot això de la setmana?Òbviament, així estalvies temps, però no diners.

Cada establiment sol oferir promocions diferents de forma periòdica. Si revises les ofertes existents i organitzes un pla de compra basant-nos-hi, comprovaràs quant pots arribar a estalviar a la teva compra. Ara bé, és important fixar-se al detall a cada promoció. Si és sobre productes que no encaixen en el vostre pla setmanal, valoreu si val la pena incloure’ls pel descompte que ofereixen.

També t’has de fixar en quines marques s’inclouen a la promoció. És possible que, fins i tot amb l’oferta aplicada, el cost final sigui superior al d’una marca blanca.

Les millors promocions en supermercats són aquelles que regalen productes pel mateix cost o que tenen una rebaixa més gran de l’import sense detriment de la quantitat o qualitat.

Cada cop a més supermercats exposen productes a punt de caducar, fruites més madures i frescos amb importants rebaixes. Si vas a la compra a la tarda, fes una ullada. No obstant això, vagi amb compte amb les promocions per data propera de caducitat. Si adquireixes algun d’aquests productes, assegura’t que està en bon estat i que el consumiràs com més aviat millor o et tocarà llençar el menjar.

✔ Compra a granel

Si encara no ho fas, et recomanem començar a comprar a granel per estalviar cada setmana. Quines coses pots comprar a granel? La llista és extensa: des de llegums, passant pels cereals, els fruits secs, els bolets deshidratats o fins i tot fruits vermells per congelar i tenir sempre a mà quan et vingui de gust un batut. Tingues en compte que una dieta equilibrada i saludable inclou llegums 3 cops per setmana.

Aquest tipus de compra permet adquirir la quantitat exacta de producte que desitges i, normalment, a un preu menor que quan es compren packs o safates que s’han preparat prèviament. Amb la compra a granel, a més, afavoreixes el comerç local i un consum més sostenible, sobretot si t’emportes els teus propis envasos per portar allò comprat a casa.

Els beneficis d’aquest tipus de compra fomenten l’obertura de cada vegada més comerços que venen a granel. Localitza els que tens a prop de casa teva i aprofita també els avantatges de comprar exclusivament la quantitat d’aliment que necessita la teva família.

✔ Revisa els descomptes per a les famílies nombroses

Recordeu que alguns supermercats apliquen descomptes per a les famílies nombroses!

En aquest article que vam publicar, pots consultar la llista i els detalls dels supermercats amb promocions exclusives per a famílies nombroses. Et recomanem que ho consultis i comprovis tots els descomptes als quals pots accedir.

Si et poses fil a l’agulla, si planifiques un menú setmanal, revises el rebost, compares els preus de marca blanca, aprofites les ofertes per a les famílies nombroses i segueixes els consells d’aquest article, notaràs un estalvi considerable a la cistella de la compra.

Feu un comentari