15 de maig – Dia Internacional de les Famílies: L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya demana que no es discrimini les llars amb més fills

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) vol aprofitar el Dia Internacional de la Família, que se celebra demà divendres, 15 de maig, per fer una crida i que es tingui en compte la realitat de les famílies nombroses, que estan sent discriminades a l’hora de fixar els requisits i quanties de les diferents ajudes (per exemple en els ERTO o a l’anunciada Renda Mínima Vital), o en l’educació dels seus fills, al no tenir en compte la manca d’equipaments informàtics suficient per a l’ensenyament online dels seus fills, així com les dificultats per conciliar la vida familiar i laboral o fins i tot per poder fer la compra acompanyats, al portar més quantitats i necessitar ajuda per al seu transport.

FANOC lamenta que aquestes famílies estiguin sent les grans oblidades en la crisi, quan són les que més aporten a la societat en forma de capital humà i són un motor de desenvolupament, molt importants en un moment de dificultat econòmica i social com el que s’està vivint.

En els ERTO la prestació màxima arriba només fins als que tenen 2 fills; i es repeteix ara amb l’Ingrés Mínim Vital que prepara el Govern. L’esborrany d’aquesta renda social preveu uns increments per fills, però fixa també una quantitat màxima, que en aquest cas arriba als 3 fills i no s’incrementa a partir d’aquí, el que suposa una clara discriminació de les famílies amb 4 o més fills.

És indiscutible que una llar amb 5 fills no pot viure amb la mateixa quantitat de diners que un amb 3, i més si pensem que aquestes famílies, les perceptores de l’Ingrés Mínim Vital, són famílies en situació crítica, en què no és possible “tirar” d’estalvis “, explica Raúl Sánchez, director de l’associació.

L’entitat considera que no contemplar altres realitats, més enllà de 3 fills, és un plantejament que no encaixa dins de la política social de suport als més desafavorits i recorda el Govern que les famílies nombroses són un dels col·lectius més vulnerables i que la vulnerabilitat és més gran com més menors hi hagi a la llar. Segons l’Informe de 2019 sobre Exclusió i Desenvolupament Social a Espanya de la Fundació Foessa, les llars més afectats per l’exclusió social són les famílies nombroses (33%) i les monoparentals (28%).

La discriminació de les famílies nombroses s’ha produït en altres prestacions, com en els ERTO, que, com ja va denunciar FANOC al mes de març, segueixen el mateix plantejament que la prestació per desocupació, fixant una quantia màxima per fills només fins al segon fill. Això suposa que percep el mateix un pare o mare amb 2 fills que un que tingui 6 o 7.

FANOC destaca que les famílies amb fills i, especialment les nombroses, són les que, sentint d’una manera especial les conseqüències del confinament i altres restriccions de l’Estat d’Alarma, s’han adaptat a les circumstàncies conscients que es tracta d’una emergència, però assumint una càrrega extra de treball físic i emocional. “És molt dur una tancada a casa durant gairebé dos mesos amb nens, molts de curta edat i en molts casos en espais reduïts i sense jardí o terrassa“, assenyala Raúl Sánchez.

A tot això s’uneixen els problemes de conciliació, per compaginar treball i cura dels nens a casa, problemes que té qualsevol família que tingui un fill, però que s’aguditzen en el cas de tenir més fills, ja que requereixen més atenció, i el mateix passa en el cas dels equips necessaris per teletreballar i seguir les tasques escolars. “Les famílies que mantenen les seves ocupacions i tenen la possibilitat de teletreballar estan fent malabars per poder treballar i fer que els nens segueixin el ritme escolar, ajudant els més petits i fent torns amb els ordinadors quan tenen la sort de tenir-los“, apunta Sánchez .

Les famílies nombroses estan patint de manera especial un desgast en l’educació dels seus fills, per la falta d’equipament per a tots i per la dificultat per seguir el seu ensenyament escolar. “Hi ha famílies que ens diuen que és com si tinguessin cinc o més col·legis diferents a casa“, assenyala Raúl Sánchez, que destaca que “s’està creant una bretxa educativa perquè els fills de famílies nombroses no poden seguir el ritme dels altres alumnes ni rebre un adequat seguiment per part dels pares “.

FANOC considera necessari posar en marxa mesures de conciliació que permetin compaginar la vida laboral i familiar, com flexibilitat horària i la possibilitat d’acollir-se la jornada intensiva i adaptar els horaris en funció de les necessitats d’aquelles llars en què tots dos pares treballin. D’aquesta manera, els pares poden fer torns per atendre la cura dels fills o optar per jornades mixtes de teletreball i treball presencial per afavorir la conciliació familiar. I en el cas que no sigui possible teletreballar, l’entitat creu que s’ha d’establir ajudes o desgravacions fiscals per a la contractació de personal a la cura dels fills.

2 comentaris a “15 de maig – Dia Internacional de les Famílies: L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya demana que no es discrimini les llars amb més fills”

  1. Bona tarda,
    Alhora d’establir les ajudes econòmiques no es tenen en compte els criteris de familia nombrosa.
    La Generalitat donava ajudes sino superaves un llindar econòmic, que aquest llindar no és el mateix en una familia que visquin 2 / 3 o 5 persones en el domicili.
    Una familia nombrosa de 5 persones i un sou a casa (perquè l’altra estigui en ERTO) per molt que superi el llindar econòmic (pot ser per poc o molt) ja no pot rebre l’ajuda.
    No es un criteri lògic.
    Alhora a les escoles, tenir a disposició aparells informàtics per 3 nens si els pares han de treballar tampoc pots rebre cap ajuda….
    On quedem aleshores?

    Respon
    • Hola Marian
      Certament hi han algunes prestacions com l’ERTE o la renta bàsica de la Generalitat que únicament tenen en compte 1 o 2 fills a l’hora de fer la ponderació d’accés discriminant així a les famílies nombroses cosa que ja hem fet saber a les administracions responsables per a intentar que ho rectifiquin. Per ara no hem vist cap canvi al respecte.
      Pel que fa al tema dels ordinadors per poder seguir estudiant a casa, sabem que des de l’administració només ha pogut atendre les necessitats del poc més del 20% de la demanda. En cas de no disposar de terminal per poder seguir el cole des de casa us recomanem parlar directament des de l’escola per a veure si us poden oferir recursos o alternatives.
      Una salutació

      Respon

Feu un comentari