Per Mar Dorrio, en Aleteia
Nou tips amb els quals comprovem que les famílies nombroses cada dia viuen la sostenibilitat i la preocupació pel medi ambient.
-Mamà, si no em funciona el projecte de Ciències, què faig? És un treball que té com a objectiu conscienciar-nos de la importància dels petits gestos que podem fer cadascun per a millorar la Creació, el planeta.
De premi
-Mira, si no et funciona, tens la millor institució a casa. La institució que, per antonomàsia, defensa i cuida el planeta com cap: la família nombrosa. Si repasses els tips més clàssics de “Com ser ecològic a casa”, o “Ensenya a cuidar l’ecologia en família”, veuràs com totes les famílies nombroses s’haurien d’emportar els premis eco-friendly”.
Tip 1: Pregunta’t si pots donar-li una segona oportunitat, una segona vida a aquet objecte.
-Sense anar més lluny, el pol que porta la teva germana Paz de 4 anys, el va portar fa 19 anys la teva germana Carmen, fa 18 anys Lucía, fa 14 la Paula, fa 12 la Cristina, fa 11 la Ana, fa 10 la Isabel, fa 8 la Elena, i fa 7 la Marta. Aquest curs el porta la Paz encantada. En les nostres famílies, heretar i estrenar ens produeix la mateixa felicitat. Fa anys que hem creat el nostre propi wallapop: amb els llibres de text, amb els estotjos, amb les motxilles, amb els plastidecors… Tots son objectes que moren en actes de servei; mai son retirats de la batalla per pur capritx.
Tip 2: Aprofitar l’aigua, sense malgastar en excés.
Les nostres són cases son cases on es gasta molta aigua, però si féssim un estudi de litres d’aigua gastats per cap, ens emportaríem l’homenatge de Greenpeace. Res és més motivador per a accelerar el ritme de la dutxa que els crits de “Necessito entrar!”, acompanyats pels compassos de la porta bastonejada.
Tip 3: L’ús raonable de la llum.
Si alguna cosa tenim en comú aquestes famílies és que dins de les mateixes hi ha un munt de fiscals disposats a assenyalar a aquell que s’equivoca o comet un petit error: deixar una llum encesa pot significar un “escrache” a la porta de la seva habitació.
Tip 4: No posar les rentadores a mitja càrrega
És el tip que em fa més gràcia. Utilitza la rentadora de manera responsable, que estigui sempre plena. Crec que aquí no cal fer més comentaris…
Tip 5: Esperar que el rentavaixella estigui completament carregat.
Amb el cosí germà de la rentadora, el rentaplats, passa exactament el mateix. A casa, quan estem rentant a mà tot el que no cap en el rentavaixella, sempre hi ha una veueta que sospira en veu alta: <<Per què no hi haurà talles més grans de rentavaixelles!>>. El cas és que aquest és un altre tip que portem complint a casa des de fa anys amb excel·lència.
Tip 6: Reduir el consumisme , comprar només articles absolutament necessaris i imprescindibles.
En aquestes famílies ho portem fent des de fa diversos anys per dues raons gens ecològiques: per les necessitats del guió ( comprant el necessari ja hem de fer filigranes); perquè, amb el pas del anys i els nens, adquirim experiència, i aprenem que #demadresPantojashijosPaquirrines, i pel seu bé busquem dir “no” fins i tot tenint pressupost suficient. A més, ara també tenim la raó eco-friendly.
Tip 7: Amortitzar el transport
Aquest fa una mica de mal, ja que no l’amortitzem més perquè no ens deixen. Si ens permetessin tenir una fila més en la part del darrere de nostres monovolums sense demanar-nos la següent categoria del permís de conduir, l’amortitzaríem molt més, amb tots els dispositius de seguretat requerits.
Tip 8: Comprar a granel
Quan anem a un supermercat, ens criden l’atenció aquests envasos que semblen dissenyats per a “Liliput”. Sempre somriem pensant qui comprarà això tan petit. La nostra dosi general de gairebé tot es podria resumir en una frase, aquesta ordre militar que, en la batalla, fa referència al foc: A discreció!
Top 9: Calefacció
Quan parlem de la calor humana, a tots se’ns ve al capdavant la sensació de confort, seguretat i abric que ens aporten els nostres sers estimats. Però us asseguro que també és una calor real, que es pot mesurar, i que fa que necessitem utilitzar menys la calefacció.
En definitiva, quan vam respondre que estàvem disposats a rebre de Déu, responsable i amorosament, els fills que ens enviés, i a educar-los segons la llei de Crist i de la seva Església, era conscient de moltes coses, encara que, si soc sincera, no pensava en lo bo que això anava a ser per al planeta. Com sempre, a l’enginyer #creadordetot no se li despista res. Cap efecte secundari de les coses fetes “com Déu mana” és casualitat. “Així que, la meva nena, si et falla el projecte de ciències… ni tan malament, com es diu ara. Una oportunitat per a parlar de les famílies nombroses” Per què no?